Blog 2 – Wat kan ik als man doen, bij mijn onvervulde kinderwens?

Kan ik mijn voedingspatroon veranderen als man om meer kans te hebben mijn vruchtbaarheid te vergroten? Jazeker, ook daarin zijn diverse aanpassingen mogelijk…

Zó goed dat jij niet machteloos bént, al vóelt het misschien wel zo. Jij bént niet je machteloosheid, Jij bent Jij een topper.

Ik ga er voor je zijn, door een aantal mogelijkheden te benoemen waardoor je weet dat óók jij kan bijdragen aan jou/jullie kinderwens.

  1. Stress vermijden

Natuurlijk ken je deze al: Stress vermijden.

Ik hoor het je zeggen: je hebt gemakkelijk praten. Ik zít in deze situatie van stress door mijn werk, mijn huis, klusjes die af moeten, vrienden, heftige situatie, wereldproblematiek en alles wat ik mij aantrek, noem maar op.

Ik weet het en onderschat het zeker niet. Daarom juist is overmatige spanning een killer voor ons lichaam. Acupunctuur, massage, voetreflexologie, rustige yoga, wandelen, wat sport kan bijdragen tot ontspanning.

Wat gebeurt er bij stress: Het hart begint sneller te slaan, bloeddruk verhoogt. Adrenaline maakt ook extra brandstof vrij in de vorm van glucose (bloedsuiker). Er gaat meer bloed naar de spieren, luchtwegen verwijden, spijsvertering en voortplanting vallen stil. Want op dat moment zijn ze niet noodzakelijk om te overleven. Zodra men kan vechten of lopen normaliseert alles zich weer en herstelt het evenwicht.

Wanneer er omwille van stress teveel cortisol nodig is, komt de vorming van andere hormonen (testosteron, oestrogenen, progesteron) in het gedrang.

Vaak blijft het lichaam door langdurige en chronische stresssituaties letterlijk ‘aan’ staan, de knop blijft ingedrukt;  daardoor kan men ’s avonds of in het weekend niet écht ontspannen waardoor de productie van cortisol door blijft gaan.

( boek: Veerkracht. Onze natuurlijke weerstand tegen een leven vol stress – Michael Portzky

2. Laptop, tablet, gsm en smartphone

Wanneer je veel belt met de gsm, zakt de spermaproductie. Door de warmte en de draadloze verbindingen. De spermabeweeglijkheid daalt en zorgt tevens voor DNA-beschadiging. Wat uiteindelijk kan zorgen voor miskramen.

3. Powertraining en bodybuilding

Als je het fijn vind te sporten in deze klasse, top!

De spiermassa verhoog je dan liever door veel te oefenen zonder de anabole steroïden te gebruiken die zo schadelijk zijn voor het sperma.

4. Glijmiddelen

Vanwege frequent vrijen ivm de kinderwens kan de vagina droger worden. Om die reden gebruiken veel koppels een glijmiddel.

Echter niet elk glijmiddel is veilig voor het sperma. Minimaal effect hebben olijfolie, koolzaadolie, arachideolie. Maar het veiligst is om tijd te nemen voor het voorspel zonder glijmiddelen.

Óók sommige  glijmiddelen die gebruikt worden voor een vaginale echo zijn niet altijd veilig. Zo kunnen sommige middelen een toxische uitwerking geven voor het sperma na 24 uur.

Vraag ernaar!

5. Frequentie van vrijen

Dit heeft ook invloed op de spermakwaliteit

Na 10 dagen niet vrijen gaat de kwaliteit van het sperma echt achteruit. Aangeraden wordt om elke dag of tot 2 dagen onthouding te vrijen. Maar ook kan elke dag een zaadlozing goed zijn.

Ik geef nog enkele tips die zeker van belang kunnen zijn:

  • Geen laptop op schoot + geen GSM op zak ivm straling
  • Liefst losse broeken en boxershorts, geen strakke slips of skinny jeans
  • Geen lange fietstochten of mountainbiken.
  • Geen sauna, warm bad of blootstelling aan hitte (beroepsmatig vaak)
  • Geen zeep voor het vrijen of bij afname spermastaal

In Blog 3 zal ik iets vertellen over het voedingspatroon en over supplementen

Succes!

Jan Willem