Waarom is roken tijdens de zwangerschap ongezond?
Als je zelf rookt ruimt je lichaam deze schadelijke stoffen voor een deel op zolang je nieren en lever dat aankunnen. Bij ongeboren kinderen zijn die organen nog niet ‘af’. Schadelijke stoffen kunnen bij ongeboren kinderen daarom langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten.
Ongeboren kinderen zijn negen maanden lang volop in ontwikkeling. Dat is een kwetsbare fase. Als het misgaat, zijn de veranderingen vaak blijvend. Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten, onder andere de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan bevatten. De baby krijgt door roken dus minder zuurstof en minder voedingsstoffen binnen.
Jijzelf kan veel giftige stoffen afvoeren via lever en nieren tot een bepaalde hoogte en tijd. Jouw kindje echter is nog helemaal in ontwikkeling, zijn/haar organen hebben 9 maanden de tijd om te rijpen en te volgroeien dus kan de schadelijke stoffen niet kwijt. Die hopen zich op in het lichaampje en de groeiende organen.
Nòg meer gevolgen op langere termijn en na de geboorte
- Benauwd, hoesten en astma bij de baby’s.
-
Hersenbeschadiging door de nicotine: op latere leeftijd mogelijk ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie.
-
Er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas bij het kind op latere leeftijd. Nicotine beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend beïnvloeden.
-
Ook is het bewezen dat de baby op latere leeftijd, dus na de babytijd, kanker kan krijgen.
Tips om te stoppen met roken
- Als je trek in een sigaret of shagje krijgt: wacht 5 minuten. De trek verdwijnt dan weer. Zoek in de tussentijd afleiding. Eet bijvoorbeeld een appel, poets je tanden, of bel iemand.
- Gooi asbakken en aanstekers weg. Ze herinneren je alleen maar aan roken. Je hebt ze toch niet meer nodig?
- Beloon jezelf. Stoppen met roken is een topprestatie, juist omdat je lang last kan hebben van de verleiding. om weer te gaan roken. Het geld dat je al hebt uitgespaard, kun je mooi gebruiken om jezelf te belonen voor het volhouden.
- Schrijf op welke reden(en) je had om te stoppen. Je kan dit erbij pakken als je een moeilijk moment hebt. Verwoord het positief: je hebt besloten niet meer roken, maar wat wil je wél? Je gezond voelen, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen, geld overhouden?
- Zoek steun als je het erg moeilijk hebt. Ook als je al gestopt bent maar moeite hebt met het volhouden, ben je altijd welkom bij een coach of je huisarts.
- De JoyPowermethode is een programma dat vaak prachtig werkt voor mensen die écht gemotiveerd zijn en de oorzaak van de rookverslaving ook aan willen pakken.